O carte tulburatoare. O femeie care a avut indrazneala sa-si traiasca cu relaxare pasiunile mistuitoare, eliberata de orice constringeri, preconcepti sau moravuri ale vremii. O scriitoare care m-a impresionat prin limbajul deosebit de bogat folosit in carte si prin complexitatea trairilor sufletesti traite si deschise in paginile acestui Jurnal.
Fara sa o judec (sper!) m-a uimit prin capacitatea de a-si imparti trupul, sentimentele si timpul intre atatia barbati, in acelasi timp, de a face un avort la 6 luni in ciuda chinurilor infioratoare si de a-si scoate la lumina toate fatetele sale si curajul de a se explora atat ca femeie cat si ca scriitoare.


“Anais Nin (1903 – 1977), s-a nascut in Franta, intr-o familie cu radacini cubaneze, franceze si din partea mamei, daneze. Are 11 ani cand tatal ei paraseste familia. Imediat dupa aceea, in drum spre America, Anais incepe sa-si scrie faimosul jurnal. La 20 de ani se casatoreste cu Hugo Guiler si se muta la Paris. Aici descopera lumea scriitorilor, a artistilor, a avangardei si a psihanalizei, o lume boema in care isi traieste liber aventurile amoroase – cu Henry Miller, Otto Rank, Antonin Artaud, Edmund Wilson, Gore Vidal – pe care le consemneaza in jurnal. Isi castiga existent lucrand ca model, dansatoare, psihanalist amator. In 1932 ii apare prima carte, D.H. Lawrence : An Unprofessional Study, urmata de House of Incest (poem in proza, 1936), Winter of Artifice (1939) si Under a Glass Bell (povestiri, 1944), “romanul continuu” Cities of the Interior (compus din  Ladders of Fire – 1946, Children of the Albatros – 1947, The Four Chambered Heart – 1950, A Spy in the House of Love – 1954 si Section of the Minotaur – 1961), scrierile erotice Delta of Venus (1969) si Little Birds (1979, postum). Jurnalele lui Anis Nin sunt publicate in forma cenzurata incepand cu 1966. Volumele aceluiasi Jurnal incep sa apara necenzurate din anii ’90, in seria Jurnalul dragostei : Henry si June (Henry and June – 1931-1932, 1990), Incest – 1932 – 1934 (1992), Foc (Fire – 1934 – 1937, 1996), Nearer the Moon – 1937 – 1939 (1996).” (coperta finala interioara)

Coperta finala exterioara
“Dintre toate femeile pe care le-am cunoscut, nici una nu se apropie de Anais Nin prin gratie si frumusete. O aristocrata. Dar si o scriitoare cu talent extraordinar. Ea apartine acum intregii lumi.” (Henry Miller)
“ Volumul Incest face parte din cel mai faimos jurnal erotic intrat in literatura secolului XX, marturia unei femei capabile sa isi exprime dorintele secrete cu acelasi abandon “amoral” care a apartinut dintotdeauna barbatilor. Anais Nin developeaza filmul incendiar al unei pasiuni care incalca toate tabuurile. Astfel ia nastere portretul amantului suprem : Joaquin Nin, adevaratul Don Juan, care cunoaste – si nesocoteste – regulile seductiei.
Incest este o fascinanta incursiune “ la cald” in mintea unei femei narcisiste, pasionale, lucide si extreme de complexe”  (Library Journal)
“O carte extraordinara…egocentrismul este transmutat, ridicat la statutul de arta gratie sensibilitatii ei extreme, exprimata intr-o proza de o frumusete uluitoare.”  (Sir Herbert Read)



26.03.2012
0 Responses

Trimiteți un comentariu