Eu sunt de parere ca, in ziua de azi cand se pune din ce in ce mai mult accent pe asa numitele soft skills, este foarte important sa invatam despre inteligenta emotionala pentru ca ne este extraordinar de utila in orice tip de relatie interumana. Stiu ce vorbesc!

In a doua zi a cursului Alinei Roman, am aflat ca majoritatea conflictelor si neintelegrilor dintre 2 oameni, oricare ar fi relati dintre ei, pornesc din faptul ca nu se asculta activ unii pe altii. Multi dintre noi ascultam doar cu intentia de a da replica nu de a intelege. Nu ascultam cu adevarat, pt ca suntem ocupati cu telefonul, Facebookul, liste de cumparaturi pt a doua zi si cate si mai cate ne trec prin capsor si ruleaza in fundal. Atentia noastra nu este 100% directionata catre interlocutor.

Definitia pe care Alina Roman a dat-o ascultarii active, cred ca nu am sa o uit toata viata, iar in ultima vreme am inceput sa o aplic din ce in ce mai des.

Ascultarea activa inseamna sa “asculti pe cineva cu 2 ochi, 2 urechi si o singura gura”. Adica sa-ti tii gura inchisa, sa-ti suspenzi gnadurile si judecatile asupra a ceea ce spune interlocutorul si doar sa asculti ce are de zis fara sa-l intrerupi. Mecanismele care se produc in creierul nostrum atunci cand ascultam activ sunt uimitoare.


Interactiunea cu ceilalti participanti la curs (un cerc restrains de oameni deosebiti) a fost foarte utila, pentru ca ne-am impartasit fiecare din experienta personala si am avut ocazia sa invatam unii de la altii.

A fost o experienta foarte placuta si  folositoare, iar acum cand ma gandesc la acele zile ma incearca un sentiment de usoara nostalgie. Insa imi amintesc cu placer de atmosfera create si de informatiile primite.
Insa cred ca am primit la timpul potrivit informatia de care aveam nevoie si sub forma potrivita pentru a o putea digera.

Alina ne-a trimis dupa curs si niste materiale suplimentare legate de acest subiect. Cu ocazia acestor postari, am recitit toate aceste materiale, pe care le “pusesem bine” fara sa le fi parcurs in intregime la vremea cand le-am primit.

Recomand cu incredere acest curs. Va va schimba viziunea asupra relatiilor interumane.



0 Responses

Trimiteți un comentariu