Si la aceasta etapa am intarziat cu trimiterea articolului ca la majoritatea etapelor din acest concurs insa pentru mine chiar a fost un exercitiu de imaginatie pe care m-am gandit sa il fac in scris chiar daca voi fi penalizata sau nu. Ca tot sunt ghid insa cu parere de rau pana acum nu am ajuns inca in Grecia.

Sigur, timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie a facut ca partea de documentare sa fie pe repede inainte. Daca as pleca in realitate cu un grup de turisti acolo, sau chiar de una singura in vacanta, documentarea ar fi mult mai temeinica si din mai multe surse. Poate anul asta…….cine stie…..e oricum in wishlist-ul meu.

Pentru acest articol m-am gandit cum sa il scriu din 2 perspetive : cea de ghid (ce sa le spun turistilor, ce informatii relevante sa le dau, cate si in ce mod) dar si ca turist (ce mi-ar placea mie sa aflu de la un ghid, in special informatii practice ca istorie si geografie poate citi oricine pe internet insa odata ajuns la fata locului, rolul unui ghid este ca pana ajungi la destinatie sa iti povesteasca ce poti vedea si care ar fi cele mai bune metode de a maximiza timpul pe care il ai la dispozitie).

Cred ca o vacanta reusita in Corfu ar fi cea in care turistii se si odihnesc insa daca sunt organizati sau daca au un program bine pus la punct si sunt indrumati corect se pot intoarce acasa imbogatiti cu o gramada de amintiri frumoase.

Daca as fi ghid si am merge cu autocarul, ar fi putin mai simplu din punct de vedere al expunerii si prezentarii informatiilor si al interactiunii cu turistii. In primul rand, mi-as pregati de acasa un discurs potrivit (nici prea scurt dar nici sforaitor ; urasc ghizii care se pierd in multe amununte neinteresante doar de dragul de a da din gura si sfarsesc prin a vorbi singuri pentru ca tot autocarul sforaie deja sau isi face de lucru cu alte chestii.) Scurt, concis si la obiect voi puncta cateva aspecte despre istoria Greciei si a insulei, despre arhitectura si despre locrurile de interes. Le voi vorbi turistilor despre care sunt cele mai importante atractii, cand si cum ar trebui sa le viziteze, despre locuri pitoresti pe care nu le gasesc prin ghidurile de calatorie, despre locuri potrivite pentru bronzat, inotat si facut poze memorabile, mancat la preturi rezonabile si cumparat suveniruri.

Chiar daca as veni cu speech-ul de acasa, in autocar as incerca sa fac un mic sondaj de opinie pentru a vedea cam ce isi doresc turistii si a putea sa imi adaptez discursul in functie de nevoile lor ca sa nu ma trezesc ca vorbesc singura.

Nu stiu cum s-ar putea realiza acest lucru in cazul unui Charter catre Corfu (www.paralela45.ro/charter/charter-corfu-plecare-din-bucuresti) insa oricum i-as strange pe toti la o mica discutie si le-as propune diverse activitati in limita timpului si a tipului de vacanta pe care au ales-o.

Pe lista de must see se numara cu siguranta : Pestera Murtos, Laguna Albastra pentru poze, Logas Beach, Canalul Iubirii (despre care legendele spun ca perechile de indragostiti care inoata de la un capat la celalalt al Canalului se vor iubi pentru totdeauna), Statiunile Sidari si Kavos cu numeroase discoteci renumite dar si Ipsos. Celor amatori de sporturi nautice le-as recomanda sa faca snorkeling.
I-as sfatui pe turisti sa nu rateze sofrito si stifado care sunt exceptionale, precum si produsele din fructul de quom quoat, care creste doar in Corfu si Sicilia.


Articol scris pentru Spring SuperBlog 2013
0 Responses

Trimiteți un comentariu