Sunt o persoana sanatoasa si atunci cand voi decide sa aduc pe lume un copil, nici prin cap nu-mi trece ca va fi altfel decat perfect sanatos. Si nici nu sunt adepta principiului conform caruia trebuie mereu sa te feresti de drobului de sare. Totusi cred ca preventia e intotdeauna mai ieftina si mai eficienta decat tratarea oricarei afectiuni.

Si oricat de optimisti si pozitivi am fi, nu putem ignora faptul ca exista in Romania multi copii care sufera de tot felul de boli si afectiuni si care fac obiectul a tot felul de campanii umanitare. Atunci cand auzim de astfel de cazuri fiecare spera in adancul sufletului ca lui si familiei lui nu i se va intampla vreodata asa ceva.


Celulele stem sunt celulele din care sunt formate toate tesuturile si organele existente in corpul nostru. Acestea se gasesc in organism atat in perioada sarcini cat si dupa nastere, fiind responsabile cu reinnoirea celulara periodica sau cu vindecarea si refacerea tesuturilor si a organelor dupa diverse boli sau alte traumatisme.

Celulele stem sunt de mai multe tipuri si pot fi prelevate atat direct din placenta cat si din sangele placentar. Celulele stem recoltate din sangele placentar pot fi folosite pentru tratarea a peste 80 de boli (cum ar fi leucemie, talasemie, anumite tipuri de cancer) cat si alte boli de sange maligne si non-maligne, sau alte maladii pentru care rata de supravietuire este in general foarte redusa.

Din fericire medicina a avansat si in prezent avem si in Romania acces la cele mai noi tehnologii si dispunem si de banci de celule stem, asa cum se intampla de ani buni in strainatate. Documentandu-ma pentru acest articol am aflat ca tot mai multi romani, celebrii si nu numai, decid sa apeleze la serviciile acestor banci gandindu-se la binele si sanatatea viitorilor lor copii si a familiilor lor in general. E acel gen de investitie pe care o faci dar de care nu vrei sa ai nevoie, insa in cazul in care ai avea nevoie, ai dormi mai linistit, stiind ca in cazul aparitiei unei boli sau maladii a copilului tau, ai solutia.


Recoltarea de celule stem este dupa parerea mea un cec in alb pentru sanatatea copilului tau. E cea mai buna asigurare de sanatate, daca pot sa fac aceasta comparatie.

Am sa enumar pe scurt principalele beneficii ale prelevarii si folosirii celulelor stem :
  • Principalul atu al acestor celule stem este ca pot fi recoltate in cazul mai multor tipuri de nastere,
  • Pe langa copilul de la care au fost recoltate, celulele stem pot fi folosite si de alti membrii ai familiei, in primul rand de catre frati, apoi eventual  de parinti in functie de compatibilitati,
  • Pot fi folosite pe durata intregii vieti, mai ales daca sunt depozitate in azot lichid,
  • Sa nu uitam ca stiinta evolueaza rapid asa ca in viitor se pot gasi si multe alte intrebuintari ale celulelor stem. Poate vor fi folosite si in industria frumusetii….cine stie? 
  • Pe langa tratarea afectiunilor de care aminteam mai sus, acestea sunt folosite deja si in medicina alternativa (de exemplu pentru regenerarea tesutului hepatic, pancreatic, cardiac, osos, nervos, in afectiuni precum : diabet zaharat de tip I, scleroza multipla, fracturi osoase severe, accident vascular cerebral, arsuri grave etc),
  • Daca nu vrei sa le folosesti ai si posibilitatea de a le dona pentru a salva alte vieti.

Mai multe informatii despre procedura si beneficiile acesteia puteti citi la www.cordcenter.ro/recoltare-celule-stem.html.


Eu ma gandesc serios sa apelez la randul meu la o banca de celule stem atunci cand voi avea un copil nu de frica de ce ar fi daca, ci din dorinta de a-i asigura copilului meu cele mai bune conditii de dezvoltare.

Celulele stem sunt o solutie care poate salva vieti si poate preveni dezvoltarea unor maladii si suferinta multor oameni aducand o imbunatatire a calitatii vietii.

Eu cred ca aceste celule minune au un potential enorm si in mod cert reprezinta viitorul in medicina si nu numai. Cred ca in Romania, autoritatile ar trebui sa sustina mai mult cercetarea si utilizarea acestora pe scara larga prin programe nationale care sa dea posibilitatea accesului la aceasta tehnologie a unor categorii cat mai largi de populatie.



Articol scris pentru Spring Super Blog 2014



0 Responses

Trimiteți un comentariu