Ziua 2 a vizitei in Hunedoara se anunta si mai plina de obiective de vizitat asa ca am pornit de dimineata inspre Brad, in Tara Zarandului, trecand prin Deva, ca sa vedem Muzeul Aurului.


Personal, ma dau in vant dupa muzee, palate si castele asa ca exploratorul din mine ardea de nerabdare si curiozitate sa vada despre ce este vorba in aceasta mica localitate, de care nici nu auzisem pana atunci.
Nu mica mi-a fost mirarea cand, pe post de ghid, l-am avut taman pe primarul orasului Brad, Dl. Florin Cazacu.

Muzeul arata foarte cochet si elegant, insa mai sunt lucuri de facut pana sa fie terminat 100%. Se urmareste completarea exponatelor cu noi piese si se lucreaza inca la amenajarea catorva sali, inclusiv a uneia in care vizitatorii vor avea ocazia sa urmareasca documentare legate de subiectul mineritului si de alte obiective turistice din zona. Renovarea si modernizarea muzeului a durat cativa ani buni (acesta fiind redeschis in 2012) insa pot spune ca a meritat. Am gasit pe internet niste poze cu vechea cladire si pot spune ca saltul a fost urias, la modul pozitiv. Cum arata inainte de renovare si cum arata acum……e o maaare diferenta si pot spune cu mana pe inima ca rivalizeaza cu multe muzee din strainatate, reusind sa pastreze in acelasi timp si specificul locului.



Si pentru ca imi invatasem lectia din ziua precedenta de la Castelul Corvinilor, de data aceasta am notat mai multe informatii ca sa fiu sigura ca redau in acest articol cele mai importante informatii.

Muzeul Aurului din Brad a luat fiinta in 1896 si este actualmente administrat de Compania Nationala “MINVEST" SA din Deva. Pana in prezent, muzeul a reusit sa adune un numar de aproximativ 2000 de exponate, atat din Romania cat si din toata lumea. Unicitatea muzeului este data de faptul ca toate exponatele sunt neprelucrate, fiind expuse in forma lor pura, adica exact asa cum au fost extrase de catre mineri.




Este una dintre cele mai interesante colectii de acest fel din Europa iar majoritatea exponatelor provin din Muntii Metaliferi.



Doamnelor, daca va asteptati sa gaseti aici bijuterii si alte podoabe, o sa fiti dezamagite. J Exponatele muzeului prezinta aurul in forma sa pura, de minereu, iar formele acestuia sunt absolut surprinzatoare.

Piesele de rezistenta sunt Soparlele”, ”Balerina”, ”Aripile”, ”Pana scriitorului”, ”Copacul vieții” “Pana lui Eminescu” sau ”Leul”. Sugestive nume nu-i asa? Cele 2 soparle au fost expuse in anii 30 la expozitia universala de la Paris si au fost asigurate pentru suma de 2.000.000 de lire sterline.




Soparlele
Pe langa lingouri si unelte folosite la extragerea si prelucrarea aurului (cum ar fi saitloc-ul), muzeul adaposteste si o importanta colectie mineralogica generala, cu aproximativ 800 de exponate, provenind din toate colturile lumii. Sunt absolute superbe.

Obiectul muncii cautatorilor de aur - saitloc-ul


Dupa spusele edilului, la Muzeul Aurului se gasesc aproximativ 5 kg de aur, insa cine are ganduri necurate, ar fi mai bine sa nu se oboseasca, deoarece muzeul are un sistem de supravehere foarte bine pus la punct.
Muzeul mai are un punct important de interes, care contribuie la intarirea sentimentului de mandrie locala si natioanala insa pe acela va las sa il descoperit vizitant muzeul.


Muzeul Aurului poate fi vizitat in Str. Independentei nr. 3 de marti pana duminica intre orele 9:00 si 17:00, lunea fiind inchis. Pretul unui bilet este de 15 lei pentru adulti, 10 lei pentru studenti si elevi de peste 14 ani, 5 lei pentru copii sub 14 ani si pensionari.

Nu in ultimul rand, doresc sa remarc pasiunea si insufletirea cu care ne-a povestit domnul primar Florin Cazacu despre acest muzeu, despre minerit (cu care avusese tangente ani buni de zile). Ne-a vorbit atat din perspectiva omului care stie despre ce vorbeste si cunoaste bine secretele mineritului cat si din cea a unui edil, mandru de urbea sa, care-si doreste sa popularizeze cum stie mai bine bogatiile zonei. Pe langa ultimele retusuri care mai trebuiesc aduse muzeului pentru a fi gata, dom’ primar mai are si alte planuri legate de revitalizarea turismului din zona. Vrea sa realizeze un circuit de prezentare a mineritului, in cadrul caruia turistii sa cunoasca toate etapele extragerii metalelor pretioase si sa viziteze galeriile istorice, exploatate inca din vremea romanilor. Ca nu sunt numai la Rosia Montana.

La plecare, cand am lasat cateva ganduri in cartea de onoare a muzeului, am aflat ca trecuse pe acolo, cu numai o zi inainte si Mihai Sturzu.


Nu stiu cat timp a durat vizita la Muzeul Aurului, insa nu prea ne-am uitat la ceas, fiind cu totii fascinati de exponatele muzeului si de povestile domnului primar.

Una peste alta, mie mi-a placut aceasta in cursiune in lumea bogatiilor din Apuseni. Ehee…”muntii nostrii aur poarta”…...insa ar trebui sa nu mai “cersim din poarta in poarta” pentru ca nu mai avem de ce. Ar trebui sa uitam de complexele de inferioritate pentru ca avem cu ce ne mandri.

Mare dreptate are Geo Bogza cu ce spune aici
Asa ca, daca ajungeti in zona, va invit sa includeti pe lista de obiective “must see” si Muzeul Aurului din Brad pentru ca aveti ce vedea iar drumul de la Deva la Brad e bun si peisajele superbe, numai bune de fotografiat.




P.S. Mai multe poze aici.
2 Responses
  1. Anonim Says:

    o vizita educativa plina de informatii oferite de dl primar fara opreliste!


  2. Unknown Says:

    Dap. Poti sa mai zici asta o data!


Trimiteți un comentariu